Medierea la ANAF

In Codul de procedura fiscala a fost prevazuta o precedura de mediere.

ART. 230^1 Procedura de mediere (Vezi aici articolul complet https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/cod_procedura/Cod_Procedura_Fiscala_08022019.htm )

Pe scurt, despre ce este vorba:

Daca te afli intr-o imposibilitate temporara de plata a sumelor declarate la ANAF, in termen de 15 zile de la data primirii Somatiei te poti prezenta la „fisc” pentru a solicita o procedura de mediere.

Asta inseamna ca, desi nu ai bani sa platesti, impotriva ta nu va mai fi inceputa procedura de executare silita (in special cea prin poprire te intereseaza, cred eu).

Mergi, soliciti medierea, organul fiscal stabileste o intalnire in termen de 10 zile, se analizeaza situatia ta si se intocmeste un Proces-verbal.

Ei, dupa data intocmirii acestui Proces -verbal, ai inca un termen de 15 zile ca sa achiti sau sa depui o Cerere de esalonare la plata.

De ce sa faci asta? Simplu, nu mai esti in executare silita. Este adevarat ca pot fi dispuse masuri asiguratorii, dar nu ai activitatea blocata.

Pentru procedura detaliata poti consulta Ordinul 1757/2009 – aici https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/OPANAF_1757_2019.pdf

Related Post