Arta Soferiei Manageri de transport: Notiuni de drept fiscal,Noutati Despre restituirea de accize pentru transportatori

Despre restituirea de accize pentru transportatori

Asa cum am discutat la cursuri, Codul fiscal prevede la art. 342 alin 9 lit a) un nivel diferentiat al accizelor pentru motorina utilizată drept carburant pentru motor în următoarele scopuri:

a) transport rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane,

b) transportul de persoane, regulat sau ocazional, cu excepția transportului public local de persoane,

Nota. Toate detaliile se gasesc in lege, aici https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_12062019.htm#A342

Pentru punerea in aplicare, a fost emisa HG 549/2018

Poti consulta actul normativ aici https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/HG_549_2018.pdf

La art. 5 sunt prezentate conditiile de eligibilitate. Aici trebuie atentie mare. La alin 1 lit g) avem urmatoarea prevedere: „nu se află în procedură de executare silită, faliment, dizolvare, închidere operațională sau lichidare.

Astfel, se poate intampla ca, desi sunt indeplinite conditiile de la art. 5 alin 1 lit c) pct (iii), adica: la momentul depunerii cererii de restituire de accize, nu înregistrează obligații fiscale restante la bugetul general consolidat, astfel cum rezultă din certificatul de atestare fiscală, sa ne trezim ca Cererea este respinsa pentru ca in trimestrul pentru care solicitam restituirea de accize firma a fost in executare silita!

Drept urmare, achita in termen sumele declarate la ANAF!!

Si mare atentie la plicurile pe care le primesti de la acelasi ANAF, pentru ca poate fi o Decizie de calcul a accesoriilor (pentru lunile cand ai achitat cu intarziere). Daca o ignori si ai primit Somatie – esti in executare silita si adio restituire de accize.

Si nu este vorba doar de plicurile primte de la ANAF. Daca esti inrolat in Spatiu Privat Virtual- nu il ignora. Procedura de comunicare a actelor administrative este alta in acest caz.

Mai multe discutam la cursuri.

Related Post

Formulare ARRFormulare ARR

Pentru formularele ce trebuie depuse la ARR acceseaza https://www.arr.ro/arr_doc_132_formulare_pg_0.htm Gasesti aici, printre altele: CERERE certificat de transport in cont propriu / copii conforme ale certificatului de transport in cont propriu